dilluns, 9 de gener de 2012

"L'acabadora" de Michela Murgia.


Fillus de anima.
És així com en diuen, dels nens nascuts dues vegades, de la pobresa d'una dona i de l'esterelitat d'una altra. Maria Listru, fruit tardà de l'ànima de Bonaria Urrai, era filla d'aquest segon part.
Quan la vella es va atura sota el llimoner a parlar amb la seva mare, Anna Teresa Listru, la Maria tenia sis anys i era l'error després de tres encerts. Les seves germanes ja eren unes senyoretes i ella jugava tota sola per terra, fen un pastís de fang pastat amb formigues vives, amb la cura d'una doneta.

L'acabadora, Michela Murgia, ed. Proa
La acabadora, Michela Murgia, ed. Salamandra

La Maria Listru té sis anys, tres germanes grans i una mare pobra i viuda. Viu en un poble de l'interior de Sardenya, durant els anys cinquanta. La modista del poble és una viuda sense fills que no es va arribar a casar mai. Entre la nena i la modista es teixeix un singular vincle maternofilial, només possible en una cultura com la de Sardenya, que -com tantes illes- ha aconseguit preservar antigues tradicions. Entre aquestes tradicions hi ha l'art secret de la modista, que és l'ofici d'acabadora, la que ajuda a morir.

Un gran debut literari. El retrat de dues dones que configuren el retrat de tot un poble i una época.

El llibre recomanat del mes per les llibreries de Bestiari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada